Friday, 11 June 2010

Revin la lipsuri

Incep iar sa critic, pentru ca asta stiu sa fac cel mai bine. Si da, este si autocritica pentru ca toti gresim.

Ce ma deranjeaza cel mai mult la lumea din jurul meu este ignoranta. Inteleg ca nu toti ne nastem destepti, nu toti stim tot ce este de stiut, dar la naiba, puteti sa faceti un efort! De ce nu intelege lumea ca, totusi, este bine sa stii lucruri, este bine sa intelegi ce se intampla in jurul tau si cel mai tare, este bine sa accepti. Acceptarea si respectul diferentelor culturale si sociale se face prin cunoasterea lor.

De foarte multe ori am dat de oameni care aveau o lipsa acuta de cunostinte generale si care nu aveau nici o inclinare spre a umple acest gol. Dar niciodata nu mi-am dat seama ca pot fi atat de multi.

Cu totii vorbim despre rasism, despre discriminare si ura intre rase. Lucrul acesta exista pentru ca nu stim sa acceptam si asa cum am spus mai sus, asta e cauzata de lipsa de informatie. Care chiar nu sunt greu de accesat, dar sunt mai greu de asimilat de niste minti inchise ermetic. Adica, de ce sa stie el, romanul umplut de libertate prost inteleasa, de ce sa roaga "mustaciosii aia de turci tot timpul, de parca le-ar da Dumnezeu sa manance". In primul rand e Allah. In al doilea rand, fiecare are traditii diferite, fiecare crede in lucruri diferite si face lucruri diferite. Foarte greu de inteles, ca doar romanii sunt centrul universului si toti trebuie sa fie ca ei. Si sa nu crezi ca doar noi suntem asa. O zic din proprie experienta.

O persoana indiferenta duce o viata plina de goluri, lacune si lipsuri. Monotonie si plafonare. Nu fi asa. Niciodata nu ai sa stii totul, dar poti sa fii cu o carte mai aproape de acest vis.

1 comment:

  1. Foarte frumoasa concluzia, plina de esenta. Ma bucur sa te citesc, Mircea.

    ReplyDelete