Sunday, 9 May 2010

Incep

Incepem studiul de caz.

Populatie: aproximativ 22 milioane. Capitala: ceea ce candva era numit Micul Paris. Actualmente: no comment. Situatie economica medie a populatie: cat mai jos cu putinta. Profil politic: haotic cu multe urme de maini bagate pana la umar, miros de vorbe in vant si urme de muscaturi (sau pupaturi in anumite zone). Reactia populatiei la situatia actuala: stupida.

Majoritatea populatiei tarii noastre a ajuns sa duca o viata absolut inutila. De ce zic asta? Pentru ca ne complacem in lucruri complet inutile. Ceea a ajuns important pentru romanul standard? Stirile de la ora 5, in care afla cati alti romani si-au ucis copiii si sotiile, scandaluri idioate intre Bote si blonda lui artificiala, barfa de pe banca din fata blocului si eventual multe seminte sau filmele de mana a4a care ne dau imagini dintr-un occident de acum 30 de ani si avem impresia ca suntem ca ei. Suntem ca ceea ce era acum 30 de ani. Cel putin. Toata lumea cere o schimbare dar nimeni nu realizeaza ca schimbarea ar trebui sa inceapa de la ei. E suficient ca 10% din populatia tarii sa se schimbe pentru a crea un "snowball" effect si a aduce intr-un final ceea ce ne dorim cu totii.

Ne plangem de politicieni. Nu inteleg de ce facem asta, pentru ca noi nu avem asa ceva. Sistemul privit din exterior este complet gresit. Din interior e perfect. Ascensiunea unui tanar care doreste sa schimbe ceva are 3 mari pasi. Pasul 1: el/ea isi doreste cu adevarat sa fie diferit de "comunistii" care tot ce fac este sa fure si sa distruga si vrea sa ajute cat poate populatia si sa le schimbe viata mediocra. Are zel, are idealuri si nu uita de unde pleaca. Pasul 2: inainteaza in pozitie pana cand ajunge la cel mai important prag. El/ea a crezut mereu ca nu va fi nevoit/nevoita sa faca compromisuri. Acum are de ales. Sa pupe in c*r o persoana pe care a detestat-o mereu si sa sustina actiunile lor murdare ori sa plece. Nu exista optiunile clasic umane legate de instinct: fight sau flight. Nu poate alege intre a lupta contra sistemului sau a renunta complet pentru ca de fapt este acelasi lucru. Oricare din aceste variante inseamna insucces. Pasul 3: ajunge acolo sus. Mereu la televizor, mereu zambind, mereu promitand, mereu furand. Niciodata nu lupta pentru binele nostru ci doar pentru binele personal. Niciodata nu isi respecta cuvantul dat si clar ia mai mult decat da.


No comments:

Post a Comment